Kentsel tasarım,  şehir, kasaba ve köylerde tasarımı ve şekillendirme sürecini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Mimaride binalar üzerinde duruluyor. Oysa kentsel tasarım; kentsel alanlarda, sokaklar ve kamusal alanlarda fonksiyonel, çekici ve sürdürülebilir kılmak için tüm kentlerin bina gruplarını ve kentleri büyük ölçekle ele alır. Kentsel tasarım, kişilerin ve yerlerin, hareket ve kentsel biçim ile doğa arasında inşa kurar.

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması ve onarılması konularını kapsayan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Peyzaj mimarlığı, yapı üretim sürecinde dışında kalan tüm alanların (yapı çevresi) yapı ruhsat aşamasından, kentsel ve kırsal alanlardan ülke ölçeğine kadar mücavir alan içinde kalan veya kalmayan uygulamaların gürültü, enerji, güvenlik, doğal afetlere karşı, estetik faktörleri gözeterek standartlara uygun mekansal alanların oluşturulması ve ekolojik olarak tasarlanması, planlanması,  peyzaj projelerinin projelendirilmesidir.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı; çevreyi bir bütün olarak ele alan, tasarım, gelişim, planlama ve yönetim konularını kapsayan bir meslek disiplinidir.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı; insan ve çevresi arasındaki ilişkilerin dengesini koruyarak yaşam kalitesine katkıda bulunmak, ekolojik denge üzerindeki tahribatın önüne geçmek, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevreler oluşturmaktır.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı; mimarlığın yapısal tasarım becerilerini, mühendisliğin bilimsel ilkelerini, kentsel planlama yaklaşımı ile birleştirerek; yaşanabilir, fonksiyonel ve estetik tasarımlar oluşturmaktır.